Kuzey Kore askerlerinin Rusya'da savaşa dahil olması, çatışmanın geleceği hakkında soruları gündeme getirdi. İlk tahminlere göre 10 binden fazla Kuzey Koreli asker savaşa dahil oldu. Kuzey Kore'nin asker destek karşısında en yakın müttefikinden ne istediği belli oldu. ABD'li yetkililer, Rusya'nın en yakın müttefikine insan gücü desteği karşılığında savaş uçağı sağlayacağını söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı desteklemek için Pyongyang'ın gönderdiği binlerce asker karşılığında Kuzey Kore'nin talepleri belli oldu.
ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanı, Rusya'nın en yakın müttefikine insan gücü desteği karşılığında savaş uçağı sağlayacağını açıkladı. Hint-Pasifik Komutanı Amiral Samuel Paparo, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kim Jong Un rejiminin 40 yıl önce tanıtılan Sovyet dönemi savaş uçakları "MiG-29" ve "Su-27" jetlerini teslim almaya hazırlandığını söyledi.
Haber, binlerce Kuzey Kore askerinin Ukrayna güçlerinin Ağustos ayından beri karşı saldırı düzenlediği Rus toprağı Kursk'a konuşlandırıldığına dair raporların ardından geldi.
Pyongyang'ın halihazırda kullandığı savaş uçağı filosu Sovyetler Birliği'nden ve Çin'den gelen jetlerden oluşuyor. Kuzey'in ezeli rakibi Güney Kore ise ABD yapımı F-15 ve F-16 savaş uçaklarının, F-35 hayalet savaş uçaklarının ve KAI T-50 gibi savaş uçaklarının geliştirilmiş versiyonlarını kullanıyor.
Güney Kore Savunma Bakanı geçen ay, Pyongyang'ın yeni asker gönderme kararına karşılık Rusya'nın Kuzey Kore'ye hava savunma füzeleri gönderdiğini açıklamıştı. Pyongyang da ayrıca Rusya'nın tükenen stoklarını yenilemek amacıyla binlerce konteyner dolusu mühimmat gönderdi.
Rusya ile Kuzey Kore arasındaki artan işbirliği bölgesel alarma yol açtı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore askerlerinin sahada olmasını "tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı bir tırmanış" olarak nitelendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore mevkidaşı Kim Jong Un, çığır açıcı bir askeri iş birliği anlaşması imzaladı.