Savaşta yaralanan Kuzey Koreli askerler, ilk kez Rusya'daki sivillerle temasa geçti. Hastanede çalışan b,ir sağlık görevlisi tercümanlar olmadan Kuzey Korelilerle iletişimin "imkansız" olduğunu söyledi. Askerlerin varlığı hala gizlilik içinde tutuluyor. Moskova'nın bu yabancı birliklerin hareketini sıkı bir şekilde kısıtladığı ve onları sivil alanlardan uzaktaki askeri kışlalara hapsettiği ileri sürülüyor.
Geçtiğimiz hafta iki düzine yaralı Kuzey Kore askeri Rusya'nın Kursk kentindeki hastanelerden birine kaldırıldı. Polis tarafından korunan, tercümanların ve sağlık personelinin dışında kimsenin giremediği özel olarak belirlenmiş bir kata alındılar.
Kuzey Korelileri tedavi eden hastanedeki sağlık personelinden biri, "Sabah bize özel bir hastaya hazırlanmamız söylendi. Kuzey Korelilerin orada savaştığına dair söylentiler duymuştuk ama inanmadım. Daha önce kimse onları görmemişti." dedi.
Sağlık görevlisi, "Onlar gelene kadar bunların hepsinin yalan haber olduğunu düşünüyordum." dedi ve çoğunda şarapnel yarası olduğunu da sözlerine ekledi.
Olay yerindeki ikinci bir sağlık görevlisi, tercümanlar olmadan Kuzey Korelilerle iletişimin "imkansız" olduğunu söyledi. Bazı Kuzey Korelilerin "korkmuş ve gergin" göründüğünü eklediler. Kuzey Koreli hastaların gelişi, Kursk bölgesindeki yerel halk ile Kuzey Kore askerleri arasında nadir görülen bir etkileşim anına işaret ediyor. Askerlerin varlığı hala gizlilik içinde tutuluyor.
Kursk bölgesinde yaşayan ve Kuzey Kore askerlerine dair hiçbir iz bulamadığını söyleyen yarım düzine kişiyle yapılan görüşmeler, Moskova'nın bu yabancı birliklerin hareketini sıkı bir şekilde kısıtladığını ve onları sivil alanlardan uzaktaki askeri kışlalara hapsettiğini gösteriyor. Tam olarak nerede oldukları ve yaşam koşulları hakkında ayrıntılar hala yetersiz.
ABD ve Güney Kore yetkililerine göre, 12 bine kadar Kuzey Kore askeri Rusya'ya savaşta yardım etmek için konuşlandırıldı. İlk işaretler, Kuzey Kore askerlerinin ağır kayıplar verdiğine işaret ediyor.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya ilave asker ve teçhizat konuşlandırmaya hazırlandığını belirtti.