
CHP 38. Olağan Kurultayı başladı. 1368 delege genel başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Oy verme işleminin başladığı genel başkanlık yarışı, aday olmak için yeterli imza sayısına ulaşan Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında yapılıyor.
CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. "İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" sloganıyla yapılan kurultayda 1368 delege, yeni genel başkanı ve parti yönetimini belirleyecek.
Genel başkanlık yarışında aday olabilmek için en az 68 delegenin imzası gerekiyor. Aday olmak için yeterli imzaya, 13 yıldır genel başkanlık görevini yürüten Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in ulaştığı bildirildi.
Sabah saatlerinde İlhan Cihaner, ardından da Örsan Kunter Öymen adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Eski milletvekili adayı Ünal Karahasan ise yeterli imza sayısına ulaşamadı.
Genel başkanlık yarışı, Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında olacak.
GENEL BAŞKAN SEÇİMİ İÇİN OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI CHP'nin Ankara Spor Salonu'nda devam eden 38. Olağan Kurultayı'nda saat 21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi. Ayrı bir salonda gerçekleştirilen oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor.

ÖZGÜR ÖZEL: CHP KURULTAYLARI ÜLKE SİYASETİNİ ŞEKİLLENDİRİR Özel, Ankara Spor Salonu'nda CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'ndaki konuşmasına, önceki CHP genel başkanları başta olmak üzere, 81 il ve ilçe teşkilatlarına selam göndererek başladı. Yaklaşık 1,5 saat süren konuşmasında Özel, CHP'liler için kurultayın ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi. CHP kurultaylarının en önemli özelliğinin liderden ve yöneticiden talimat almaması olduğunu belirten Özel, "Ancak onlara görev verir. CHP kurultayları sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini de şekillendirir." değerlendirmesinde bulundu. Özel, bugün sadece parti yönetim kadrosu belirlemeye ve genel başkan seçmeye gelmediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bir hikayeye başlamak, Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için hep birlikte buradayız. Partimiz, 1979'dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. Kurultaylarımız 44 yıldır bizlere görev veriyor. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu başarmayı, hep birlikte beceremedik. Bugün burada 38. kurultayımızdayız ama aslında ikinci yüzyılın ilk kurultayındayız. Ben sizleri, sadece bir genel başkan, bir Parti Meclisi seçecek, 38. Olağan Kurultay'ın, olağan delegeleri olarak görmüyorum. Ben sizde kuruluş iradesinin Cumhuriyet devrimlerinin sahibi, Sivas Kongresi delegelerinin ruhunu görüyorum. Bugün karşımda sosyal demokrasiyi, iktidar yapan 1972 kongresinin inancını görüyorum. Ben bugün tribünlere, sahaya, sizlerin gözlerinizin içine baktığımda parti tarihini bilen, her biri tertemiz hiçbir bagajı olmayan sosyal demokrasiyi benimsemiş, delegeleri pırıl pırıl partilileri, pırıl pırıl gençleri görüyorum." CHP'siz iktidarların ülkeyi yoksullaştırdığını savunan Özgür Özel, ülkenin Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesinden de uzaklaştığını savundu. "BEN BU YAKLAŞIMA İTİRAZ EDİYORUM" "CHP'nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlar hemen şöyle, dar bir çerçeveden bakıp 'seçime hep beraber girdik. Hepimiz oradaydık. Birlikte kaybettik. Hesabı niye sadece Kemal Bey ödüyor?' diyor." ifadelerini kullanan Özel, şunları söyledi: "Ben bu yaklaşıma itiraz ediyorum. Hesabı ne Kemal Bey ödüyor, ne Özgür Özel, ne geçmiş yönetimler, ne bugünkü yönetimler. Ancak hesabı, dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Hesabı kredi borcunu ödeyemeyen siftahsız düşman kapatan esnaflar, sürekli yardıma muhtaç kalan yoksullar bunu fakirleşerek işsiz kalarak ödüyorlar. Niteliksiz eğitime mahkum olan yeterli beslenemeyen barınamayan üniversite öğrencilerimiz ödüyor. Adaletten yoksun siyasi kararlarla cezaevine atılan siyasetçi ve gazetecilerimiz ödüyor." Cumhuriyetin yas tutma ve yasları bahane edip milli bayramları yasaklama rejimi olmadığını belirten Özel, marifetin yas tutulacak acıları bitirmek, yas tutan yaşlı gözlerin göz yaşını silmek anaları da gençleri de babaları da güldürmek olduğunu vurguladı.
"VALLAHİ HİÇ ÜSTÜME ALMADIM" CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayın açılışında yaptığı konuşmada "Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım" dediğini hatırlatan Özel, "Vallahi hiç üstüme almadım. Hiçbirimizin üstüne almadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok." dedi. Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Hasan Cengiz'in sosyal medyadan bir kılıç paylaşarak "değişimciler için kılıçlar çekildi" paylaşımı yaptığına dikkati çeken Özel, "CHP'de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olan, 'değişim' diyenlere kılıç çekecek olanın alnını karışlarım." ifadelerini kullandı. CHP'nin ilk delegelerinin Sivas Kongresi'nin delegeleri olduğuna dikkati çeken Özel, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Biz, partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde partide çok kritik bir süreç vardı. Yukarda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan meselesi, aşağıda Mavi Vatan, Kıbrıs, Libya, Münhasır Ekonomik Bölgeler Anlaşması, Ege'de silahlandırılan adalar sorunu. CHP'de Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yoktu. Kovid süresince sağlıktan sorumlu yoktu. Kovid sonrası beslenme krizi vardı, tarımdan sorumlu genel başkan yardımcımız yoktu. Dünyanın en büyük algı operasyonlarıyla yürüyen büyük bir yalanın sürdürüldüğü seçimler boyunca bizim medya ve iletişimden sorumlu genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler TEKNOFEST ile ilgilenirken, bizim teknoloji, AR-GE konusunda ve özellikle İHA'lar ve SİHA'ları bütün Türkiye konuşurken, savunma sanayii konusunda bir uzmanımız yoktu."

Özgür Özel, partililer olarak bu zamana kadar hep Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında olduklarını vurgulayarak, "Nerede olmamız gerekiyorsa hep yanınızdaydık ama Sayın Genel Başkanım saygısızlık için değil ama sırtımıza da bu yükü vurmayın, 39 milletvekili verilirken hem vallahi hem billahi biz yoktuk. Oğuz Kaan Salıcı vardı yine yanınızda. Gizli protokol yapılırken vallahi biz yoktuk. Danışmanınız vardı yine yanınızda." ifadelerini kullandı. Genel Başkan olması halinde partinin değişeceğinin altını çizen Özel, delegelerden oy isteyerek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Kullanacağınız oy bundan sonra Türkiye'yi ikinci yüzyılda hangi genel başkanın, kadronun değil, hangi anlayışın yöneteceğine karar verecek. Siz perdeyi açacaksınız, Türkiye'nin önü açılacak. Siz o perdeyi kapayacaksınız, bir devir kapanacak, CHP'nin ikinciliklere mahkumiyeti, muhalefeti bitecek, Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelecek."
KILIÇDAROĞLU ELEŞTİRİYE AÇIK OLDUĞUNU BELİRTTİ Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'nda devam eden 38. Olağan Kurultay'da, CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel'in konuşmasının ardından söz alarak salondakilere hitap etti. Özel ile uzun yıllar beraber çalıştıklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, "Eğer uzun yıllardır beraber çalışıyorsak, CHP'nin bir Dış Politika Danışma Kurulu olduğunu ve o Dış Politika Danışma Kurulunda iki genel başkanımızın da yer aldığını bilmiyorsa bir arkadaşımız, oraya bir soru işareti koymak zorundayım. Dış politika konusunda hem büyükelçilik yapmış arkadaşımız uzun süre danışmanlığını yaptı, listeye koyduk seçilmedi. Örgüt izin vermedi. Örgütün Parti Meclisi'ne seçmediği emekli bir büyükelçiyi ben nasıl, hangi gerekçeyle MYK'ya taşıyacağım." diye konuştu. Eleştiriye açık olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi'nde kendisini eleştirenin asla sözünü kesmediğini ve dinlediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Keşke burada anlattıklarını uzun süredir beraber çalışıyoruz, yüzüme karşı söyleseydi." ifadesini kullandı. "YÜKSEK YETENEK İNŞASI KAVRAMINI DAHİ BİLMİYORSANIZ, CHP'Yİ TANIMIYORSUNUZ DEMEKTİR" Amerika'ya ve İngiltere'ye neden gittiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Çipin yatırımını yapacağız. Türkiye'ye teknoloji getireceğiz. Dünyanın bir numaralı üniversitesine, MIT'e gidiyorum. Hala ondan haberi olmayan bir kişi varsa, partide görev yapıyor da beni dinlemiyor demektir." şeklinde konuştu. Osmanlı Devleti'nin sanayi devrimini kaçırdığı için battığını belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin teknoloji devrimini yakalaması gerektiğini kaydetti. Ziyaretlerinde dünyanın en önemli hocalarıyla, üniversiteleriyle görüştüğünü aktaran Kılıçdaroğlu, bu ülkeye teknoloji devrimini getirmek için mücadele ettiğini ve bunu defalarca söylediğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, "Hala burada kısır bir politik tartışma konusu oluyorsa o arkadaşlar, Türkiye'yi değiştiremezler ve dönüştüremezler. Türkiye akılla, bilgiyle, birikimle büyüyecektir." dedi. CHP'nin geliştirdiği "yüksek yetenek inşası" kavramından bahseden Kılıçdaroğlu, bu projeyle amaçlarının toplumun en zeki çocuklarını devlet desteğiyle yurt dışına göndermek ve onların tamamını Türkiye'ye getirip ülkeye hizmet eder noktaya taşımak olduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu, "Siz eğer yüksek yetenek inşası kavramını dahi bilmiyorsanız, CHP'yi tanımıyorsunuz demektir." ifadesini kullandı.

İMAMOĞLU: BU TARİHİ BİR KURULTAYDIR
Kurultayın divan başkanı Ekrem İmamoğlu da bir konuşma yaptı. İmamoğlu, "CHP, bu toprakların en kapsayıcı siyasi geleneğidir. CHP altı ok ilkeleriyle kendini ifade eden, eşitlikçi, özgürlük, insan hakları kaygısı taşıyan, insanca ve hakça bir düzen isteyen herkesin partisidir." dedi. Bunun tarihi bir kurultay olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında bu kurultay, milletimiz, devletimiz ve partimiz adına tarihi bir kurultay olacak. Bugün ve yarın büyük bir yolculuğun adımını atacağız. Bu kurultay sadece CHP'nin kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük güç verecektir." diye konuştu. İmamoğlu, kurultayın bitiminin ardından 2024 yerel seçimleri için çalışmaya başlayacaklarını kaydetti.

BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK?
Adayların seçilebilmesi için ilk turda 1367 delegenin 684'ünün oyunu alması gerekiyor. Adaylardan biri ilk iki oylamada bu sayıya ulaşamazsa üçüncü oylamada en çok oy alan aday genel başkan seçilecek. DELEGELERE SIKI MARKAJ
Kurultay öncesi her iki adayın da delegelerin desteğini almak için attıkları adımlar dikkati çekiyor. Bu kapsamda Özgür Özel, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile görüştü. Çelik, 185 İstanbul delegesinin Özel'i destekleyeceğini açıkladı. Dün de CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol önderliğinde 55 il başkanı, kurultay delegelerini temsilen Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini deklarasyon yayımlayarak duyurdu.
PM SEÇİMİ YARIN İki gün sürecek kurultayda bugün yapılacak başkanlık seçiminin ardından yarın parti meclisi (PM) seçimleri yapılacak. PM üyeliğine aday olabilmek için 10 delegenin imzası gerekiyor. Ayrıca kurultayda Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri de belirlenecek. BLOK LİSTE VE FERMUAR Kurultayda adaylar arasında uzlaşma sağlanması durumunda PM seçimlerinin "blok liste" ve "fermuar" yöntemiyle gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Blok listede uzlaşma olmaması durumunda her aday "anahtar listesi"ni açıklayarak çarşaf listeden kendisine yakın isimlerin PM'ye girmesini sağlamaya çalışacak.
CHP'de 60 kişilik PM, kurultay sonrası en yetkili kurul olarak görev yapıyor. MYK üyeleri, PM içinden atanırken milletvekili ve belediye başkanları listeleri de yine PM tarafından onaylanıyor.