Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüyle dört mevsim ilgi çeken Bartın'ın Amasra ilçesi, 2013'te 600 bin olan ziyaretçi sayısını yaklaşık 3,5 kat artırarak geçen yıl 2 milyon 200 bin turisti ağırladı.
Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, bakir koyları, temiz kumsalları, az dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor. Önemli turizm alanları arasında yer alan, Amasra Kalesi ile 2013'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen ilçe, kilise ve bedestenin yanı sıra Amasra Müzesi'nde sergilenen, binlerce yıllık mirası yansıtan eserlerle dikkati çekiyor. Yaz ayları ve hafta sonlarının yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramları tatillerinde konaklama talebinin karşılanmasında güçlük çekilen ilçede, 2013'te 600 bin olan ziyaretçi sayısı, 2023'te yaklaşık 3,5 kat artarak 2 milyon 200 bini aştı. Ziyaretçilerin 400 binini konaklamalı, 30 binini kruvaziyer gemileriyle gelenler, kalan kısmını da araç giriş çıkış verilerine göre belirlenen günübirlikçiler oluşturdu.
"AMASRA OLARAK KARADENİZ'İN LOKOMOTİFİ HALİNE GELDİK"
Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mete Ayyıldız, ilçenin tarihi, doğal güzellikleri ve mutfak kültürüyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi. Amasra'da yılın turizm açısından verimli geçtiğini, 6 bin olan ilçe nüfusunun yaz aylarında 60 bine çıktığını aktaran Ayyıldız, şöyle devam etti: "Yaz sezonunda özellikle Ramazan ve Kurban Bayramları tatilleriyle birlikte Amasra olarak güzel bir sezon geçirdik. Misafirlerimizin memnuniyeti ve geri dönüşleri çok iyiydi. Bu anlamda Amasra olarak Karadeniz'in lokomotifi haline geldik. Fatih Sultan Mehmet'in 'Çeşm-i Cihan', yani 'Dünyanın gözü, göz bebeği' olarak ifade etmesi ve UNESCO Miras Listesi'ne aday olmamızı sağlayan kalemiz, kültür turizmi açısından ilçeye olan ilgiyi artırıyor. Gastronomi değerimiz de çok önemli. Misafirlerimiz, balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüne hakim ilçede günlük balık çeşitleri ve yöresel sebzelerden oluşan marka tescilli Amasra salatasını tatma imkanı buluyor."