"Sesamos" adıyla milattan önce 12'nci yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, birçok döneme ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, güneş, kum ve deniz üçlüsüne eklediği kültürel değerleriyle turist çekiyor.
Amasra Kalesi'nin 2013'te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği ilçe, el değmemiş koyları, temiz kumsalları ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ağırlıklı mutfak kültürüyle de öne çıkıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı" projesinin tamamlanmasıyla ilçe, deniz yoluyla gelen yabancı turistleri de ağırlıyor. İlçeyi 11 ayda, konaklamalı 400 bin, kruvaziyer gemileriyle 30 bin, araç giriş çıkış verilerine göre belirlenen günübirlikçilerin de eklenmesiyle elde edilen sayıya göre 2 milyon 100 bini aşkın turist ziyaret etti.
"KRUVAZİYER GEMİLERİYLE YAKLAŞIK 30 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADIK"
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasra'yı Karadeniz'in vitrini olarak gördüklerini, sadece deniz, kum, güneşiyle değil, tarihi değerleri, ve gastronomi değerleriyle oldukça şanslı bir ilçe olduğunu dile getirdi. Başta bayram tatilleri olmak üzere Ankara ve İstanbul'un yanı sıra tüm illerden yerli turist ağırladıklarını aktaran Çakır, "Sadece kruvaziyer gemileriyle yaklaşık 30 bin ziyaretçi ağırladık. Bu uluslararası turizm sayesinde hem Amasra hem bölgenin ziyaretçi sayısı ve kalitesi de artıyor. Yıl içinde yaşadığımız sel ve fırtına dışında Amasra güzel bir sezon geçirdi. Yüzölçümü ve nüfusumuza oranla çok sayıda misafir ağırlamaya devam ediyoruz" dedi. Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, ilçede her mevsim günübirlik tatilci ağırladıklarını belirterek, ilçenin sonbahar ve kış aylarında kendine has güzelliğe sahip olduğunu vurguladı.